Waarom is wol

zo populair?

Een wollen trui aantrekken geeft iedereen een aangenaam gevoel. Hier leggen we uit waarom.

De wereld van de wol

Met grote of fijne mazen, met een klassieke vorm of een oversized look, met originele patronen of effen, gekocht of zelf gebreid: truien worden duidelijk niet alleen gebruikt om ons in zachte warmte te hullen, maar ook als modeaccessoire. Een trui met eenvoudige en elegante rolkraag kan je bijvoorbeeld combineren met een potloodrok, bottines en een ketting. Het past ook heel goed bij een boyfriend jeans of een jurk. Oversized truien in felle kleuren zijn prachtig met eenvoudige skinny jeans en sneakers. Accessoires zoals kettingen, horloges en ringen geven wollen jurken een casual look. Een goed paar wollen sokken is ook onmisbaar op koude dagen!

Het is absoluut aan te raden om de instructies op het wasvoorschriftetiket te volgen. Het gebruik van een speciaal wasmiddel voor wol, zoals Coral Wool & Silk, wordt aanbevolen omdat het zacht op de vezels inwerkt

 

Er is wol en wol

Echte wol is afkomstig van de vacht van dieren: geiten en schapen moeten regelmatig naar de ‘kapper’ om geschoren te worden. Merinowol is van hoge kwaliteit en ademend, alpacawol is warmer dan gewone schapenwol en zeer verfijnde kasjmier van kasjmiergeiten is perfect voor het vervaardigen van lichte en gladde stoffen. Dankzij de grote verscheidenheid aan wolkenmerken kunnen truien met allerlei vormen, structuren en diktes worden gemaakt. Wol heeft nog vele andere troeven: onder andere blijven geuren en vuil niet voor lange tijd in wol hangen, wat perfect is voor sokken en zeer gewaardeerd wordt door outdoorliefhebbers. Wol is ook voordelig als je niet van strijken houdt omdat het zo goed als kreukvrij is. Nog steeds niet voldoende overtuigd? Wolvezels zijn zeer goed bestand tegen verkleuring, eenmaal geverfd gaat de kleur lang mee. En wol is perfect als je last hebt van haaruitval in de winter. Wol is immers antistatisch en laadt zichzelf niet op met elektriciteit door wrijving.

 

Om er zeker van te zijn dat je wollen trui niet hetzelfde lot ondergaat, neem je best eerst een kijkje op het wasvoorschriftetiket. Dat geeft aan hoe je trui gewassen en gedroogd moet worden. Let vervolgens op hoeveel wasgoed je in de wasmachine stopt: voor wollen kledingstukken mag je de trommel slechts voor een kwart vullen. Als er niet genoeg ruimte is, wrijven de kledingstukken te veel tegen elkaar, wat de vezels kan beschadigen. Voor cardigans of jasjes is het raadzaam om alle knopen dicht te knopen en alle haakjes te sluiten. Als de trommeldeur gesloten is, kies je het juiste wasprogramma. Veel wasmachines bieden een speciaal wasprogramma voor wol of een handwasprogramma.

Het is absoluut aan te raden om de instructies op het wasvoorschriftetiket te volgen. Bovendien wordt het gebruik van een speciaal wolwasmiddel, zoals Coral Wool & Silk, aanbevolen omdat het de fragiele vezels met zachtheid behandelt.

 

Voorzichtigheid is vooral geboden voor kasjmier, dat altijd direct met de hand gewassen moet worden: laat de wol in warm water met zeep weken en vermijd overdadig wrijven of centrifugeren. Meer informatie vind je in ons artikel over handwas.

 

Onmiddellijk na het wassen met de hand of in de wasmachine, is het raadzaam om de fris geurende trui voorzichtig vorm te geven. Rol de trui vervolgens op in een handdoek en druk zachtjes aan. Leg de trui vervolgens op een sponshanddoek om te voorkomen dat hij wordt ongehangen en gaat uitrekken. Hoewel wollen stoffen over het algemeen langer moeten drogen, is het geen goed idee om ze in de zon, in de droogkast of op de verwarming te drogen.

 

Wanneer de trui eindelijk droog is, is het het beste om de trui op te plooien en plat weg te bergen zodat hij niet vervormt. Je kan hem ook direct aantrekken!