Vegan leer

en andere alternatieven

Katoen is geen must! Er zijn veel prachtige stoffen die onze kleding goed doen uitkomen. Toch is het goed om je af en toe vragen te stellen over de herkomst van het gebruikte materiaal. Vaak zijn er alternatieven, zoals bijvoorbeeld voor leer.

Leer dragen zonder aarzeling
De afgelopen jaren geven veel mensen die geen vlees en dierlijke producten willen verbruiken de voorkeur aan vegetarische of veganistische voeding. Dat heeft vooral te maken met de veeteelt en de herkomst van de dieren. Het is daarom een goed idee om ook de herkomst van leren tassen en schoenen in overweging te nemen.

 

De herkomst van het leer en de wijze waarop het vee wordt geteeld, worden zelden gespecificeerd.

 

Het bekende label op lederwaren geeft alleen aan dat het echt leer is. Vroeger was leer eerst en vooral een luxeproduct en vandaag de dag worden Italiaanse lederproducten nog steeds beschouwd als vakmanschap van topklasse. Maar de realiteit is heel anders: lederproducten worden immers meestal gemaakt in lagelonenlanden of opkomende landen, en veel modemerken bieden goedkope lederproducten aan – je kan dus niet langer spreken van een luxeproduct.

 

Naast de veeteelt zijn het looiproces en de lederbewerking vaak ook uiterst giftig. In de meeste gevallen zijn de chemische looistoffen die worden gebruikt schadelijk voor de gezondheid van de arbeiders, die in erbarmelijke omstandigheden werken, en kunnen ze in het grondwater terechtkomen en daardoor het milieu ernstig vervuilen. Geconfronteerd met deze situatie trachten steeds meer merken leer te vervangen door duurzame plantaardige alternatieven en hebben zij interessante materialen met veel potentieel gevonden.

 

Vegan is niet noodzakelijk synoniem met duurzaam​
Veel fabrikanten gebruiken imitatieleer op basis van polyurethaan- en polyesterkunststoffen, meestal vervaardigd uit aardolie, die slechts gedeeltelijk biologisch afbreekbaar zijn. Bovendien zijn de chemische stoffen die nodig zijn voor de productie schadelijk voor de gezondheid en is de energie-impact op het milieu even twijfelachtig als die van producten in echt leer. Gelukkig kiezen steeds meer fabrikanten voor gerecycled polyester, wat het verbruik van ruwe olie en energie vermindert en de productie van nieuwe kunststoffen vermijdt. Helaas kunnen we dus niet alleen op de vermelding ‘veganistisch leer’ vertrouwen. Gelukkig geeft het wasvoorschriftetiket niet alleen informatie over het juiste onderhoud, maar ook over de gebruikte materialen – je kan de casual look van leer dus met een gerust geweten aannemen!

 

Go green met kurk en ananas!​
Er zijn ook andere elegante alternatieven voor de lederlook. Wanneer je je verdiept in de plantenwereld, zal je versteld staan van de vele mogelijkheden die ze biedt voor de productie van stoffen. Naast de lichte katoenbloem of de platte vlasvezels bevatten veel andere planten componenten die geschikt zijn voor kledingstoffen. Materialen die gedurende lange tijd zo goed als geen aandacht kregen, worden tegenwoordig steeds meer gebruikt door gerenommeerde ontwerpers en grote modemerken.

 

Kurk is een van de bekendste en oudste materialen. In Portugal worden al vele jaren schoenen, tassen en hoeden in kurk vervaardigd. Ook Duitse modemerken bieden al enkele jaren kurkweefsels aan en het resultaat is zeer bevredigend. Kurk is sterk, ademend, waterdicht en houdt warm. Bovendien is kurk een hernieuwbaar natuurproduct dat niet hoeft te worden gelooid. Om ervoor te zorgen dat kurk net zo lang meegaat als leer, is het beter om tassen, hoeden en schoenen van kurkleer niet te wassen. Een vochtige doek is meestal voldoende om het vuil te verwijderen.

 

Le liège fait partie des matériaux les plus connus et les plus anciens. Des chaussures, sacs et chapeaux en liège sont fabriqués au Portugal depuis de nombreuses années. Des marques de mode allemandes proposent également depuis quelques années des tissus en liège et le résultat est tout à fait satisfaisant. Le liège est résistant, respirant, imperméable et tient chaud. De plus, le liège est un produit naturel renouvelable et se passe de tannage. Afin de que le liège dure aussi longtemps que le cuir, il est préférable de ne pas laver les sacs, chapeaux et chaussures en cuir de liège. En règle générale, un chiffon humide suffit pour enlever la saleté.

 

Piñatex, een imitatieleer op basis van ananas, voegt een vleugje exotisme toe. Piñatex is ontwikkeld door de Spaanse ontwerpster Carmen Hijosa en scoort goed op het gebied van duurzaamheid. Hoe komt dat? Voor de productie worden alleen ananasbladeren gebruikt die worden verzameld nadat de vruchten zijn geoogst. Er is dus niet meer landbouwgrond voor nodig en het verbruik van water, pesticiden of meststoffen neemt niet toe. Tegelijkertijd levert dit nieuwe inkomstenbronnen op voor de boeren. Piñatex scoort ook goed inzake esthetische uitstraling: het is zacht, ademend en soepel. Piñatex gaat ook lang mee in termen van stabiliteit en stevigheid. Sinds de ontwikkeling van Piñatex in 2013 wordt het materiaal voortdurend geoptimaliseerd en verbeterd. Het vereist hetzelfde onderhoud als ledertextiel, bij voorkeur met een speciale was.

 

Conclusie: Leer is sterk, onderhoudsvriendelijk en gaat lang mee. Dergelijke eigenschappen wegen echter niet altijd op tegen het productieproces van het materiaal. Wie zich met een goed geweten wil kleden, kan op dit moment veel alternatieve materialen vinden. Op het internet kan je gemakkelijk producten vinden van merken die inzetten op deze nieuwe materialen – en dus op een eerlijk productieproces. Ontdek ze!