Met de

hand wassen doe je zo

Soms is een zachtere wasmethode nodig en moet je je kleding voorzichtig laten inweken in een teil. Hier is waar je op moet letten.

Vroeger werd textiel altijd met de hand gewassen. Je moest kracht gebruiken, wassen en wrijven op een wasbord totdat het wasgoed smetteloos was. Vandaag bestaan er (godzijdank!) wasmachines. In sommige gevallen is het echter nog steeds noodzakelijk om bepaalde kledingstukken met de hand te wassen, vooral als het gaat om fijne en delicate stoffen die het ronddraaien van de trommel in de machine niet verdragen.

Wanneer delicate kleding bevlekt of vuil is, kan je ze het beste onmiddellijk wassen. Vlekken zijn moeilijker te verwijderen wanneer ze droog zijn. Het is absoluut noodzakelijk dat je rekening houdt met de informatie op het wasvoorschriftetiket en dat je witte en bonte was apart wast. Als op het wasetiket van je kledingstuk een teil met een hand is afgebeeld of als er "Hand Wash Only" op staat, dan moet je je handen uit de mouwen steken omdat het in de wasmachine snel beschadigd kan raken. Daarom moet delicaat textiel voorzichtig worden geweekt in een emmer of teil met warm water.

 

Als op het etiket in plaats van een hand een kraan is afgebeeld, dan moet je het kledingstuk met koud water wassen.​

Giet eerst een mild wasmiddel in het water al roerend, zodat het zich gelijkmatiger verdeelt. Volg bij het doseren de aanbevelingen op de verpakking voor handwas of gebruik, afhankelijk van de waterhardheid, 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel voor machinewas per 5 liter water (ja, lees de laatste regel nog maar eens). Doe het textiel er vervolgens voorzichtig in en dompel het onder zodat het volledig met water bedekt is.
Laat de kleding niet lang inweken, omdat ze anders iets van haar vorm verliest. Je mag de kleding ook nooit samendrukken, wrijven of borstelen. Reinig sterk vervuild textiel door het zachtjes tegen elkaar te wrijven of met een schuimspons en speciale waspasta.

Controleer het etiket opnieuw om te drogen. Textiel dat gemakkelijk water opneemt, zoals wol, leg je best plat op een handdoek om te drogen. Meer informatie vind je in ons overzicht van wassymbolen.