De

wasmachine

Een mooie uitvinding die veel respect verdient! Hier is wat basisinformatie over dit technologische meesterwerk.

De was doen zonder wasmachine? Eventueel tijdens de vakantie, maar ondenkbaar in het dagelijks leven! We zijn dankbaar dat de wasmachine ons wasgoed doet ronddraaien, het wasmiddel doet schuimen en alles spoelt, zodat het nooit meer een karwei is. Als je het geluk hebt een wasmachine te bezitten, is het aan te raden deze goed te behandelen zodat je er lang van kunt genieten.

De verschillende apparaten

De meest voorkomende apparaten zijn trommelwasmachines met een metalen trommel die om zijn as draait om het wasgoed te wassen. Bij sommige wasmachines wordt het wasgoed langs boven geladen en bij andere via een laadvenster aan de voorkant.

 

Alle wasmachines zijn uiteraard voorzien van een bedieningspaneel met drukknoppen of een draaiknop. Die dienen om de snelheid, de temperatuur en/of de wasprogramma's in te stellen. De wasmachine is ook uitgerust met een wasmiddellade, die het wasmiddel in de wasmachine verdeelt. Die is doorgaans in twee of drie compartimenten verdeeld voor de producten die in de verschillende wasfasen worden gebruikt (meestal voorwas (I), hoofdwas (II) en wasverzachter). Veel mensen doen het wasmiddel rechtstreeks in de trommel, dat kan ook. De pluislade op de wasmachine is niet onbelangrijk, want die is vaak de oorzaak van storingen in de wasmachine. Hij bevindt zich meestal aan de voorzijde, maar bij sommige wasmachines ook aan de achterzijde. Online zijn tutorials beschikbaar die laten zien hoe je de pluislade correct hoort schoon te maken en onzuiverheden, haarspelden en muntstukken kunt verwijderen.

 

Regelmatig onderhoud

Het is het beste om de wasmachine niet te veel te overbelasten. Vergeet niet dat de trommel met een ongelooflijke snelheid draait en is opgehangen aan twee riemen. Je kunt je gemakkelijk voorstellen dat de riemen van een trommel die voortdurend overbelast is uiteindelijk snel los zullen komen te zitten en op een dag kunnen breken (o nee!). De hoeveelheid wasgoed moet dus aangepast zijn.

De gebruikelijke trommelcapaciteit is 5 tot 8 kg. In het beste geval is het beter om de trommel niet volledig te vullen, maar om wat vrije ruimte te laten.

Zelfs als je kleding meestal schoon is bij lage temperaturen, is het goed om je wasgoed af en toe (ongeveer één keer per maand) op 60 °C te wassen met een universeel wasmiddel dat bleekmiddelen bevat. Zo worden de bacteriën die zich in de trommel hebben opgehoopt, vernietigd. Dit is eigenlijk beter omdat dit ook de onaangename geur van de wasmachine elimineert, die zich dus niet in de kleren kan vastzetten.