De optimale

wastemperaturen

Is wassen op hoge temperaturen echt hygiënischer? Zijn lage temperaturen niet beter voor het milieu? En wat kan mijn favoriete kleding verdragen? Hier is onze mening hierover.

Over de wastemperatuur heerst heel wat controverse. Speciaal over ondergoed en handdoeken is er wel altijd iemand die zegt dat ze "alleen op 90 °C" onberispelijk schoon worden. Daar kan je tegen inbrengen dat steeds op hoge temperatuur wassen veel energie verbruikt, slechts voor het milieu, duur en helemaal niet nodig is. Op 40 °C worden de kiemen voldoende vernietigd tijdens het wassen en drogen. Temperaturen tussen 20 en 30 °C zijn zelfs voldoende wanneer de was niet echt vuil is en alleen opgefrist hoeft te worden.
Het is echter waar dat zeer vuile was vanaf 60 °C veel schoner zal zijn.

Maar heeft iemand ooit om de mening van het kledingstuk gevraagd?

“Welke temperatuur zou jij willen?” Het antwoord op deze vraag is in één oogopslag te zien op het wasvoorschriftetiket. De temperatuur die op de tekening van de wasbak staat aangegeven geeft de maximale wastemperatuur aan. Denk eraan! Temperaturen onder de aangegeven waarden zijn geen enkel probleem.

 

De temperatuurindicatie is vaak afhankelijk van het materiaal, omdat weinig stoffen goed bestand zijn tegen hitte of "gekookt kunnen worden". Daarom wordt aanbevolen om uitsluitend stevige en onderhoudsvriendelijke stoffen zoals badhanddoeken, katoenen ondergoed of beddengoed in katoen of badstof op 60 °C of 90 °C te wassen. Truien en T-shirts van deze natuurlijke vezels kunnen echter vervormen als de temperatuur te hoog is. Daarom verdient het de voorkeur om ze te wassen op een maximumtemperatuur van 40 °C.

 

Voorzichtigheid is vooral geboden voor synthetische vezels, omdat synthetische materialen bij te hoge temperaturen kunnen smelten. Kwetsbare vezels, zoals wol en zijde, kunnen bij hoge temperaturen gemakkelijker beschadigd raken. Daarom raden wij af om ze op temperaturen boven 30 °C in de wasmachine of met de hand te wassen. Wanneer een hand in het wassymbool is getekend, moet je het kledingstuk met de hand wassen. En als het wassymbool volledig is doorgekruist, bijvoorbeeld voor zeer delicate stoffen, is het beter om je kledingstuk aan een wasserij toe te vertrouwen. Dat is veiliger!

 

In ons materialenoverzicht vind je meer informatie over de temperaturen die het best worden verdragen door de verschillende materialen.