De grote diversiteit

aan materialen

Of het nu goedkoop of luxueus is, elk materiaal heeft zijn eigen specifieke eigenschappen met betrekking tot zijn gebruik, zijn bruikbaarheid en de zorg die het nodig heeft.

Sommige stoffen zijn gemakkelijk te onderhouden en andere zijn luxueus maar ook zeer delicaat. Het materiaal van je kledingstuk is vermeld op het wasvoorschriftetiket, naast de reeks symbolen die aangeven wat je moet doen en vooral niet moet doen om je kledingstuk te reinigen. Voor gemengd textiel zijn deze symbolen altijd gebaseerd op de meest kwetsbare stof.

Een overzicht van de meest voorkomende materialen:

Katoen

Katoen is een natuurlijke en sterke vezel, die al eeuwenlang en nog steeds op grote schaal wordt gebruikt door de textielindustrie, bijvoorbeeld voor beddengoed, badhanddoeken of bovenkleding. Katoen van goede kwaliteit is echt zeer sterk en duurzaam. Typische katoenen materialen zijn katoenflanel, ribfluweel, corduroy, badstof en denim van onze geliefde jeans.

 

Onderhoud: Afhankelijk van het weefsel is katoen wasbaar tot 95 °C – het wasvoorschriftetiket geeft je meer informatie! Katoenen textiel kan meestal worden gestreken op niveau 2 – dat is goed om te weten want katoen heeft de neiging om wat te kreuken.

Linnen

De natuurlijke vezel van linnen is aangenaam zacht op de huid, bestendig, pluisvrij en vrij ongevoelig voor vuil. Kenmerkend zijn de indrukwekkende structuur en het verfijnde uiterlijk. Linnen wordt gebruikt in diverse domeinen, bijvoorbeeld voor decoratieve en meubelstoffen, bedlinnen en natuurlijk voor kleding. Door zijn lage elasticiteit krimpt linnengoed snel en kreukt het gemakkelijk – de juiste zorgen zijn dus des te belangrijker!

 

Onderhoud: Linnengoed is over het algemeen wasbaar tot 60 °C. Het verdient de voorkeur om het licht vochtig of gestoomd te strijken op niveau 3. Let op: linnengoed mag niet in de droogkast worden gedroogd!

Wol

Wol is de oudste textielvezel ter wereld en is gemaakt van schapenvacht. Dankzij zijn goede isolerende eigenschappen is wol echt warm – perfect voor truien, sokken en dekens. Typische stoffen zijn tweed, flanel en vilt. Wol is zeer soepel, heerlijk zacht en bijna kreukvrij! Maar als wol niet goed wordt onderhouden, kan hij gemakkelijk krimpen en rafelen.

 

Onderhoud: Wol is mooi, maar stelt hoge eisen inzake onderhoud. Het kan vaak alleen met de hand gewassen worden en alleen met een wasmiddel zoals Coral Wool & Silk voor delicaat textiel. Wol wordt ten hoogste op niveau 2 gestreken met een handdoek tussen de wol en het strijkijzer. Wol mag absoluut niet in de droogkast!

 

Zijde

Zijde is de meest verfijnde van alle natuurlijke vezels en wordt gewonnen uit de cocon van de zijderups. Typische toepassingen van zijde zijn onder meer chiffon, bourrette, organza, satijn en taffetas. Meestal wordt dit luxemateriaal gebruikt in de mode, bijvoorbeeld voor blouses, sjaals en chique details. In de zomer is zijde aangenaam koel en in de winter geeft het een gevoel van warmte. Bovendien verleidt dit kreukvrije materiaal met zijn verfijnde glans en zachte, vloeiende drapering. Toch is zijde gevoelig voor zonlicht, zweet, deodorant en wrijving.

 

Onderhoud: Zijde is een luxueus materiaal, zeer zacht voor de huid, dat een goede verzorging verdient. Voor de verzorging neem je best een aantal dingen in acht:

 

1.
Dit materiaal kan snel gewassen worden op temperaturen tussen 20 °C en 30 °C met de hand of in een wasmachine met het programma voor delicaat textiel. Kies een geschikt wasmiddel dat voorzichtig wast, bijvoorbeeld Wool&Silk. Sommige zijdesoorten mogen echter alleen droog gereinigd worden – het wasvoorschriftetiket geeft daar precieze informatie over.

 

2.
Om watervlekken te voorkomen, moet het kledingstuk altijd grondig worden gewassen. Gebruik geen vlekkenverwijderaars!

 

3.
Het zijden artikel mag niet gecentrifugeerd worden en mag zeker niet in de droogkast terechtkomen. In plaats daarvan moet het zachtjes in een handdoek worden afgesponst en bij voorkeur plat en uit de zon worden gedroogd.

 

4.
Strijken is mogelijk tot niveau 2 binnenstebuiten en zonder druk!

Viscose

Viscose is het resultaat van de chemische behandeling van natuurlijke cellulosevezels. Het is gladder dan katoen, zeer zacht en valt soepel in de plooi. Viscose wordt vaak gebruikt voor stofmengsels met katoen, wol, linnen of andere chemische vezels. Het heeft een verfijnde glans en bijzonder heldere kleuren. Bij onoordeelkundig onderhoud krimpen viscosestoffen snel, gaan ze kreuken en vervormen ze gemakkelijk.

 

Onderhoud: Viscose is wasbaar op maximaal 40 °C met een wasmiddel zoals Coral Wool & Silk voor delicaat textiel. Viscose stoffen worden op niveau 2 gestreken en ook hier geldt: niet drogen in de droogkast!

Acetaat

Acetaat wordt verkregen door chemische behandeling van natuurlijke cellulose en toevoeging van azijnzuur. Acetaat vertoont overeenkomsten met zijde door zijn verfijnde glans, en zijn zachte en vloeiende plooienval. Acetaat wordt vaak gebruikt voor kleding en voeringen. Dit materiaal kan in felle kleuren geverfd worden, is kreukbestendig en droogt zeer snel. Acetaattextiel is echter gevoelig voor hitte en gaat niet erg lang mee.

 

Onderhoud: Acetaattextiel kan met het programma voor kwetsbaar textiel op maximaal 30 °C gewassen worden met wasmiddel zoals Coral Wook & Silk voor delicaat textiel.. Bij handmatig wassen moet het textiel altijd volledig worden gewassen om lelijke watervlekken te voorkomen. Acetaattextiel wordt op lage temperaturen gestreken. Tip: Gebruik best geen vlekkenverwijderaars of de droogkast!

Polyamide

Polyamide is een synthetische vezel die door een chemisch technisch procédé uit aardolie wordt verkregen. Er zijn twee soorten polyamide: perlon en nylon. Polyamide wordt vaak gebruikt voor crêpe draden, kousen en panty's, lingerie, voeringen en weerbestendige kleding. Polyamide is zeer sterk en elastisch, vrijwel kreukvrij en droogt snel. Niettemin worden polyamide textielstoffen geladen met statische elektriciteit en zijn ze zeer gevoelig voor warmte.

 

Onderhoud: Textiel in polyamide is wasbaar op 40 °C met een wasmiddel voor delicaat textiel en veel water. Strijken op niveau 1 is toegestaan. Polyamide textiel mag niet worden gedroogd in de zon of in de droogkast.

Polyacrylique

Polyacryl is een synthetische vezel gemaakt van propyleen, een poederachtige witte stof. Polyacrylvezels worden vaak gebruikt voor truien, dekens en imitatiebont omdat polyacrylvezels zeer dik zijn en sterk op wol lijken. Polyacrylvezels zijn zeer elastisch, kreukbestendig, aangenaam zacht en warm. Polyacryl is echter gevoelig voor warmte en wordt snel geladen met statische elektriciteit.

 

Onderhoud: Polyacryl textiel is wasbaar op 40 °C met een wasmiddel zoals Coral Wool & Silk of Sport Active voor speciaal textiel en veel water.. Als dit echt nodig is, wordt strijken op niveau 1 gedaan en ook hier is het beter om de droogkast niet te gebruiken!

 

Polyester

Polyester is een synthetische vezel die grotendeels uit aardolie wordt verkregen door een chemisch technisch procédé. Polyester wordt vaak gemengd met wol of katoen voor kledingstoffen, weerbestendige en decoratieve kleding en technische stoffen zoals zeilen en dekzeilen. Polyestervezels zijn bijzonder goed bestand tegen licht en weersinvloeden; ze zijn ook bijna onvervormbaar, scheurvast en elastisch. Dit materiaal droogt zeer snel en kreukt bijna niet.

 

Onderhoud: Polyesterstoffen kunnen op een maximumtemperatuur van 40 °C gewassen worden met een wasmiddel voor delicaat textiel en veel water; ook het drogen in de droogkast wordt afgeraden! Indien echt nodig kan polyestertextiel op niveau 2 worden gestreken. Maar wees voorzichtig! Vermijd hoge temperaturen, want het materiaal kan smelten.

Elastaan

Elastaan is een kunstvezel op basis van polyurethaan, een speciale kunststof. Elastaan wordt gebruikt in modieuze en comfortabele kleding omdat het bijzonder rekbaar is. Meestal worden de vezels gebruikt in gemengd textiel voor ondergoed, panty’s, zwempakken en stretchstoffen. Het is vrijwel kreukbestendig, gaat zeer lang mee en is goed bestand tegen deodorant en zweet.

 

Onderhoud: Elastaanstoffen kunnen op maximaal 40 °C gewassen worden met een speciaal wasmiddel zoals Sport Active en veel water. Niet in de droogkast drogen! Elastaanstoffen kunnen indien echt noodzakelijk op niveau 1 worden gestreken.

Sympatex (bijvoorbeeld Gore-Tex®)

Sympatex is een synthetisch weefsel dat bestaat uit meerdere lagen in combinatie met een membraan. Sympatex is gewoon veelzijdig inzetbaar. Het is zowel ademend als waterdicht, zodat het lichaamsvocht naar buiten kan ontsnappen en tegelijkertijd het binnendringen van vocht van buitenaf wordt voorkomen. Het wordt gebruikt voor sport-, regen- of outdoorkleding.
 
Onderhoud: Het onderhoud hangt af van de gebruikte stoffen voor de buitenste laag en de voering – zie het wasvoorschriftetiket – zo niet:
  • gebruik bij voorkeur een speciaal wasmiddel, bijv. Sport Active, en was het voorzichtig op temperaturen tussen 30 °C en 40 °C
  • kort centrifugeren en niet in de droogkast drogen.