8 gouden regels

om het wasgoed er lang als nieuw te laten uitzien

Om lang van onze kleding te kunnen genieten, is het noodzakelijk om een aantal dingen in acht te nemen. Maak je geen zorgen, we hebben een korte samenvatting gemaakt.

Er zijn zeker leukere dingen om te doen dan voor een berg wasgoed te zorgen – maar je kan er op dit moment nog niet aan ontsnappen, omdat zelfreinigende stoffen nog steeds niet bestaan. Het heeft dus geen zin om je druk te maken, maar denk eerder aan het schitterende resultaat. Wat is de meest effectieve manier om dit te bereiken? Dit artikel legt het je uit in slechts 8 stappen.

1. Sorteer het wasgoed

Wie al de fout heeft begaan om alles samen te wassen, weet waarom het belangrijk is om wit en gekleurd wasgoed van elkaar te scheiden. Voor de anderen: absoluut vermijden! Vaak geven de kleuren en het zwart van het wasgoed af en verkleuren ze het witte wasgoed. Daarom is het beter om je wasgoed te sorteren volgens de kleuren. Het is ook nuttig om gemakkelijk te onderhouden en kwetsbare stoffen van elkaar te scheiden, omdat hun onderhoud anders is. In ons materialenoverzicht vind je hier meer informatie over.

2. Was het textiel binnenstebuiten

Sommige textielsoorten verdragen het wasmiddel beter als ze binnenstebuiten worden gewassen. Deze aanbeveling staat op het wasvoorschriftetiket van bepaalde kledingstukken. Zo niet raden wij de "inside out" variant aan voor de volgende stoffen: jeans en andere vaste stoffen die kunnen verkleuren door wrijving in de trommel. Dekbedovertrekken en kussenslopen, omdat dit de enige manier is om alle pluisjes te verwijderen. Broek- en jaszakken om ze volledig schoon te maken. Zwart en donker wasgoed. Stukken met applicaties of prints.

3. Vul de wasmachine correct

De wasmachine maakt ons werk al zoveel lichter dat wij ze op onze beurt niet willen overladen. Let er dus steeds op dat je niet te veel wasgoed in de trommel propt. Er moet nog steeds een handbreedte boven de stapel wasgoed vrij zijn. Dit advies geldt alleen voor sterke stoffen zoals katoen. Fijne stoffen hebben wat meer ruimte nodig om rond te draaien.

4. Gebruik een geschikt wasmiddel

Bedlinnen, badhanddoeken, sokken en ondergoed verdragen een krachtig wasmiddel voor een hygiënisch resultaat. Deze textielsoorten zijn zeer eenvoudig te wassen met een universeel wasmiddel – zelfs als het bleekmiddelen bevat voor zuiver wit wasgoed. Delicaat textiel zoals zijde of wol verdraagt de stoffen die een universeel wasmiddel bevat niet goed en moet voorzichtig worden gewassen met een mild wasmiddel voor delicate stoffen of een speciaal wasmiddel. 

5. Doseer correct

Het is niet goed voor het wasgoed om te veel wasmiddel te gebruiken, maar ook niet te weinig. Dat klinkt ingewikkeld, maar het is niet moeilijk toe te passen. Door de moeite te nemen om te achterhalen hoe hard het water is in jouw woonplaats en als je de inhoud van een dop kent, kan je snel en intuïtief bepalen hoeveel wasmiddel nodig is. Hierna kan je lezen waarom deze twee stukjes informatie zo belangrijk zijn.

6. Vind de geschikte temperatuur

Ja, je textiel zal minder hygiënisch schoon zijn op minder dan 60 °C. Ja, hoge temperaturen zijn slecht voor het milieu en voor je portemonnee. Ja, wol krimpt snel. We raden je aan om de wasvoorschriften te bekijken en als je kleding niet te vuil is, is wassen op 30 °C meestal voldoende.

7. Droog op de correcte wijze

Als je kleding niet snel gedroogd hoeft te worden, is het beter om de droogkast over te slaan, omdat deze echt veel energie verbruikt. Het gebruik van een droogrek is in dit geval zeker voldoende. Wasknijpers zijn nutteloos als je je kleren binnen droogt. Maar als je het droogrek buiten in je tuin plaatst, zijn wasknijpers handig om te voorkomen dat je mooie ondergoed in de tuin van je buurman terechtkomt. Zorg ervoor dat je de wasknijpers onderaan je kledingstukken plaatst. Zo voorkom je lelijke afdrukken van de wasknijpers op je schouders. Het wordt ook afgeraden om bepaalde kledingstukken op te hangen zodat ze niet vervormen. Vooral wollen kleding leg je best plat neer op een handdoek om te drogen. Het wassymbool op het wasvoorschriftetiket geeft hier specifieke aanwijzingen over. Alle betekenissen vind je in ons overzicht.

8. Strijk voorzichtig

Naast de strijktemperatuur die met stippen wordt aangegeven in het strijkteken op het wasvoorschriftetiket, zijn andere aanwijzingen nuttig. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker om kleren te strijken die nog vochtig zijn. Wanneer je geen stoomstrijkijzer hebt, kan je de stof heel goed licht bevochtigen met een waterverstuiver. Een lelijke glans kan ontstaan bij het strijken van bepaalde stoffen. In dit geval kan je het kledingstuk het beste binnenstebuiten strijken.